Om oss

Europas Blues Senter

Europas Blues Senter (EBS) ble offisielt stiftet i 1998 og registrert i Enhetsregisteret i 1999. Stifterne var Notodden Blues Festival, Notodden kommune og Notodden Utvikling AS.

Europas Blues Senter startet som et prosjekt der målet var å videreutvikle helårsaktiviteter innen blues i Notodden. Vårt første mål var å bygge et Bok & Blueshus på Notodden. Femten år senere er Notodden Bok & Blueshus en realitet.

Stiftelsens formål er, i samarbeid med Notodden Blues Festival, å markedsføre bluesbyen Notodden, fremme interessen for blues nasjonalt og internasjonalt og styrke Notoddenregionens attraktivitet som reiselivsmål.

Europas Bluesbibliotek

Stiftelsen bidrar til drift av Europas Bluesbibliotek i Notodden Bok & Blueshus, som en del av folkebibliotekenes samlinger. Bluesbiblioteket sørger for dokumentering og referansespørsmål fra inn- og utland når det gjelder blues. Det finnes ikke noe annet dokumentasjonssenter for blues i Norge eller i Nord-Europa. Det finnes heller ikke et kulturhus med definert bok- og bluesinnhold. I tråd med vår målsetting skal Europas Blues Senter være det fremste dokumentasjonssenteret innen blues i Europa.

Det er store mengder viktig faginnhold i utstillingen i Notodden Bok & Blueshus. Det er litteratur, filmer, lydfiler, gjenstander, instrumenter, musikkutstyr, klær og effekter i alle slag.

Notodden Blues Festival overlater innspilt musikk, bilder, magasiner, litteratur, suvenirer og alle andre gjenstander som ankommer festivalen gjennom året til Europas Blues Senter. Dette materialet kan spores tilbake til internasjonale artister, personer og organisasjoner fra bluesens univers

Gjennom årenes løp har dette vokst til en svært stor samling som registreres og arkiveres av Europas Bluesbibliotek. Mange enkeltpersoner og institusjoner bidrar med donasjoner til Europas Blues Senter i form av platesamlinger, bilder, fotografier, instrumenter og mye mer.

Keeping The Blues Alive Award
Siden 90-tallet har det vært samlet historiske gjenstander og papirer, enestående fotografier og aktuelle utstillinger samt arrangert workshoper i Notoddens beskjedne folkebibliotek. Det har klart å vekke oppmerksomhet helt til Memphis og den amerikanske organisasjonen The Blues Foundation. Ikke bare deler de ut den årlige "grammyen" til bluesartister (W.C. Handy Award), men hvert år deles også Keeping The Blues Alive Award ut til personer og organisasjoner som har bidratt betydningsfullt til bluesens vekst og vitalitet.

I kategorien for historisk bevaringsarbeid mottok Europas Blues Senter denne prestisjetunge prisen i 2004, som første ikke-amerikanske institusjon. Vi mottok prisen for vår innsats innen dokumentering og formidling av blueshistorien lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Dette tydeliggjør båndet til Notoddens søsterby i USA; Clarksdale, Mississippi - hjemsted for Delta Blues Museum, som er blant de tidligere vinnerne i denne kategorien.

© Copyright 2019 Europas Bluessenter.
Publiseres med eRedaktør fra itum logo