Festivalpass gir gratis adgang til Blueseum

I forbindelse med omlegging fra enkeltbilletter til festival- og dagspass gjør Notodden Blues Festival det mulig for publikum å få med seg enda flere bluesopplevelser. Dette inkluderer adgang til Europas eneste bluesmuseum, Notodden Blueseum, i Bok & Blueshuset.

Salg av festival- og dagspass til Notodden Blues Festival ligger høyt sammenlignet med billettsalget på samme tid i fjor. Det ser ut til at publikum setter pris å ha det enkelt og med større fleksibilitet. Publikum vil nå få flere valgmuligheter og kan bevege seg fritt rundt til et stort antall konserter i sentrum.  Det nye Bok & Blueshuset byr selvsagt også på konserter, og her finner man også det interaktive opplevelsessenteret Notodden Blueseum, som forteller om bluesens reise fra Mississippi til Memphis til Chicago til England til Norge til Notodden. Mot fremvisning av festival- eller dagspass kommer du også inn på Blueseum under festivalen.
 
Bok & Blueshuset ble offisielt åpnet den 31. januar 2014 av kulturminister Thorhild Widvey. Huset ble behørig omtalt i Dagbladet den 02.02.14 under tittelen «Det er bare én by i Norge som kan bygge et bluespalass».
 
Notodden Blueseum er Europas første bluesmuseum. Under arbeidstittelen «Fra bomull til Notodden» er målet å fortelle om bluesens utvikling - musikalsk, geografisk og som kulturelt fenomen.
 
Det er selve bluesreisen som beskrives. Gjennom personlige historier får publikum oppleve hvordan bluesens kraft spredte seg sakte men sikkert utover fra sitt karrige utgangspunkt på bomullsmarkene i Mississippi på begynnelsen av 1900-tallet, og til slutt kom til å bli den musikkformen som har hatt størst betydning for vestlig moderne musikk de siste hundre årene.
 
Utstillingen er lagt opp til å følge bluesen fra USA til Europa til Norge og til Notodden. Naturligvis speiler utstillingen det faktum at Norge de siste årene har vært en ledende kraft i internasjonal sammenheng. Den norske bluesbølgen som kom på 1990-tallet var foranlediget av flere ting, og en av de viktigste var etableringen av Notodden Blues Festival som den første rene bluesfestivalen i Norge (1988). I kjølvannet av dette kom det en voldsom fremvekst av bluesklubber og festivaler, og det norske bluesmiljøet begynte å organisere seg på en slik måte at det har stått som modell for resten av Europa de siste årene.
 
Utstillingens hovedforteller er Morgan Freeman. Foruten å være en av verdens mest kjente skuespillere er Freeman også medeier i Ground Zero Blues Club i Clarksdale, Mississippi – hans hjemby og bluesens vugge. Clarksdale er for øvrig også Notoddens vennskapsby i USA. 
 
Blant de øvrige medvirkende er Charlie Musselwhite, Knut Reiersrud, Kåre Virud, Bent Patey, Reidar Larsen, Amund Maarud, Trond Ytterbø, Rita Engedalen, Margit Bakken, Geir Wentzel, Matz Sandman med flere. Alle bidrar med sine personlige historier og anekdoter. 
 
Utstillingen er både interaktiv og analog, og fremstår som et opplevelsessenter. I den interaktive delen får man filmer og musikk – og for de som ønsker å gå dypere har man utviklet BlueTube; en «nerdekrok» med en samling unike filmer. Man har også laget en tett og svett bluesklubb der publikum får servert en kavalkade av konserthøydepunkter fra Notodden Blues Festival.
 
Selvsagt finner man også en god samling gjenstander utstilt – ting som har blitt donert til Europas Blues Senter av artister og privatpersoner gjennom de siste femten årene.
 
Utstillingen er tospråklig - norsk og engelsk. 
 
Juke Joint Studio har flyttet inn i Bok & Blueshuset og ligger nå vegg-i-vegg med blueseet. Dette så smått legendariske studioet har noen spennende historier å fortelle, bl.a. befinner miksebordet fra Stax Studio seg her. Når det ikke er innspilling på gang er det innrettet det slik at publikum kan komme inn for å oppleve ekte analogt studio, nærmest er et museum i seg selv.
 
Åpningstider:
TI, ON, TO, FR 12-20
FR, LØ 15-20
MA lukket