Kondolanseprotokoll for B.B. King lagt ut

Protokollen er lagt ut i Bok & Blueshusets foajé og vil ligge framme i sommer. Her kan man skrive en siste hilsen til blueskongenes konge. De som husker B.B. Kings opptreden i Sliperihallen i 1997 kommer aldri til å glemme den konserten, som går for å være blant de aller beste i Notodden Blues Festivals 27-årige historie.

B.B. KING - f. 16.09.1925, d. 14.05.2015
 
Riley B. King ble født i Itta Bena i Mississippi den 16. september 1925. Foreldrene hans var såkalte sharecroppers som hadde sitt arbeid på bomullsmarkene. Moren forlot vesle Riley og faren hans når gutten var bare fire år gammel, og han vokste opp hos sin mormor. B.B. arbeidet som traktorkjører frem til han ville forsøke seg som musiker og dro nordover til Memphis sammen med sin onkel Bukka White i 1946. Snart skulle han få suksess som sanger og DJ i radiokanalen WDIA, hvor han fikk klengenavnet Beale Street Blues Boy, senere forkortet til Blues Boy, og til slutt til B.B.
 
Hans platekarriere startet i 1949 og kom til å omfatte mer enn 50 album. Blant hans største hits er Three O’Clock Blues, You Upset Me, Everyday I Have The Blues, The Thrill Is Gone og When Love Comes To Town (med U2). Han levde et liv på veien i over 60 år, og gjorde 200 jobber i året langt inn i 70-årsalderen. I 1956 skal han ha gjort ikke mindre enn 342 konserter.  B.B. King ble innlemmet i Rock & Roll Hall Of Fame I 1987, har vunnet en rekke Grammy-priser og regnes for å være en av de aller mest innflytelsesrike gitarister gjennom tidene. I 2003 ble han av Rolling Stone Magazine kåret til verdens tredje beste gitarist, etter Jimi Hendrix og Duane Allman. 
 
– Vi i bluesmiljøet visste at det bar nedover etter han ble lagt inn på sykehus i starten av april. Siden har vi hatt en klump i halsen. Med B.B. King forsvinner en hel æra i musikkhistorien og afroamerikansk kulturhistorie. Han hadde en renhet og en tone som kom ut av fingrene som bare kan sammenliknes med Andrés Segovia. Alt var så riktig hele tiden, og det var veldig fascinerende, sier den Notoddenaktuelle bluesgitaristen Knut Reiersrud (spiller i Bok & Blueshuset 16. mai) til NRK.
 
Europas Blues Senter har planer om å sette opp en utstilling med B.B. King i Bok & Blueshuset i forbindelse med hans 90-årsdag den 16. september i år. Utstillingen vil være i nært samarbeid med B.B. King Museum i Indianola, Mississippi, som har lovet å låne ut gjenstander fra sin unike samling. 
 
- Prosjektet har på ingen måte mistet sin aktualitet selv om B.B. nå er borte, snarere tvert imot, sier daglig leder Espen Fjelle. 
 
"THE THRILL LIVES ON"
 
B.B. King på Notodden i 1997. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
 
© Copyright 2018 Europas Bluessenter.
Publiseres med eRedaktør fra itum logo