Elvis-utstilling i Bok & Blueshuset

I januar markerer vi at det er 80 år siden Elvis ble født med en utstilling i foajeen. Det er i all hovedsak tidligere Elvisfestivalgeneral Oddvar Bjørndalen som velvilligst har lånt oss plakater, bilder og andre saker til utstillingen.

Elvis regnes som den første underholdningsartisten som i kommersiell skala kombinerte vestlig ungdomsopprør med populærkultur. 
Med tilnavnet «King Of Rock And Roll», eller kun «The King», anses han som arketypen på en popstjerne. Elvis Presley har solgt nærmere 2 milliarder plater verden over, og er følgelig i særklasse tidenes mest solgte plateartist.
 
I tillegg til hans enorme suksess i sine leveår, har ettertiden vist en vedvarende interesse for Elvis Presleys liv og musikk. Hans hjem i Memphis, Graceland, er i dag museum og besøkes årlig av over 500 000. I en stor avstemning i Time Magazine i 1999 ble Elvis utpekt som det 20. århundrets mest betydelige navn. Magasinet Q har utpekt hans utgivelse i 1954, «That's All Right», skrevet av bluesartisten Arthur «Big Boy» Crudup, som populærmusikkens mest betydningsfulle innspilling.
 
Elvis sin oppvekst i Mississippi og senere i Memphis, omgitt av så vel blues og gospel som countrymusikk, hadde avgjørende betydning for hans musikalske dannelse. I Memphis på begynnelsen av 1950-tallet smeltet stilene sammen i Rock And Roll. «Take the Blues and speed it up, and you get Rock And Roll.”
 
“The Million Dollar Quartet”: Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Elvis Presley og Johnny Cash i Sun Studio, 4. des. 1956     - - - >

 
 
Vel har vi Notodden Blues Festival, men sannelig hadde Notodden også en Elvisfestival i ti år. Det hele startet i 1987, ti år etter Elvis' død, og Oddvar arrangerte festival hvert år frem til 1997. I løpet av disse årene klarte Oddvar å få hit de aller største navnene som hadde spilt med Elvis; trommeslager D.J. Fontana, gitaristene Scotty Moore og James Burton, og vokalgruppen The Jordanaires.

I tillegg bød festivalen på de beste Elvistolkerne i England, Sverige og Norge.

Her må vår lokale Heddal-Elvis, Oddbjørn Holla, nevnes. Han opptrådte første gang som 12-åring, i et spesialsydd Elviskostyme sydd av mora til bassisten i bandet han spilte i, Yli Boys, som senere ble til Jack Daniels Band. Oddbjørn har lånt oss denne dressen samt et par jakker og en skjorte. Disse er også i finne i utstillingen.

Graceland, Elvis' hjem de siste tjue årene, blir også behørig presentert gjennom bilder som er tatt av Harald Olsen fra Sauland.

Utstillingen er gratis for publikum.

 

 

 

© Copyright 2018 Europas Bluessenter.
Publiseres med eRedaktør fra itum logo